Kakel & klinker
Kakel är en glaserad keramikplatta. Antingen med blank eller matt glasyr i olika färger och mönster. Kakel får endast användas på väggar inomhus då det är för skört för att läggas på golv eller utomhus i vårt kalla klimat. Kakel torrpressas och bränns i ugn. De har oftast en lite rundad ”standard”-kant men i vissa fall så vattensågas de i efterhand och får då en rektifierad (rakskuren) kant. Skillnaden mellan en rundad och rakskuren kant är vilken fogbredd man får. En rundad platta får en fogbredd runt 3 mm, medan en rakskuren klarar ner till 1-2 mm.
Klinker har högre hållfasthet än vad kakel har och kan därför läggas även på golvet. All klinker vi säljer tål golvvärme. Klinker torr- eller våtpressas och bränns i ugn på högre värme än kakel. De flesta klinkerplattorna är glaserade och finns med både rundad och rakskuren kant.
Granitkeramik är det tåligaste materialet av dem alla. Granitkeramik har en vattenabsorption på under 0,5% vilket gör dem extremt hållfasta, tåliga och frostsäkra. De tål att läggas i offentliga miljöer och utomhus. Granitkeramik tillverkas genom torrpressning under högt tryck och bränns på mycket höga temperaturer. Mönstren på granitkeramik är allt ifrån sten, trä och marmorlook, till betong och metall. Idag är granitkeramik det vi säljer mest av, både till badrum och övriga huset. De tillverkas oftast i större format och med rakskuren kant. Namnet granitkeramik har inget med naturstenen granit att göra, det är endast en svensk benämning på denna tåliga typ av klinker.
Mosaik kan tillverkas av glas, keramik eller natursten. Mosaikbitarna brukar mäta 10-90 mm och kommer ihopsatta på kartor av glasfiber eller pvc-dots. Det förekommer även mosaik på papperskartor, dessa får inte användas i våtutrymmen eller utomhus! Glasmosaik har 0% vattenabsorption och är därför ett populärt val för simbassänger.
Storleken på plattan kan ändra hur man upplever rummet. En liggande rektangulär platta kan bredda rummet, medan en stående kan få rummet att kännas högre. En blank platta kan göra att rummet känns större. Det finns plattor för alla typer av rum och för alla stilar. Vill Ni ha stort och modernt, eller mindre och klassiskt? Betonglook med matt svart inredning eller grön glasyr till detaljer i guld? Vad Ni än letar efter så hjälper vi Er att hitta just rätt!
I badrum där man sätter samma platta på golv och vägg brukar storleken generellt vara mellan 30×60, 60×60 eller större. För att garantera fogföljd mellan golv och vägg så måste det vara exakt samma platta på båda ytorna. När en platta tillverkas så märks den upp med ton och kaliber. Vid varje nytt tillverkningstillfälle så kan plattan få en ny ton och kaliber. Får man plattor från olika batcher så kan det hända att de inte matchar varandra. Därför är det viktigt att man kontrollerar så tonen är samma på alla paket. Spara alltid en kartongbit tills arbetet är slutfört, ifall man skulle behöva beställa mer – så vi kan se till att Ni får rätt ton och kaliber.
Granitkeramik är det rekommenderade valet för utomhus. De är frosttåliga, lätta att rengöra och kräver ingen behandling. Man kan lägga plattor på t.ex ballkongen, altanen, trappan, i och runt poolen, som en gång i trädgården eller på uteplatsen. Det funkar bra att lägga ”vanliga” plattor med tjocklek runt 9-10 mm med fix på en slät betongyta. Men det finns även 20 mm-plattor som går att sätta direkt i grus, gräsmatta eller på upphöjda fötter.
Klinker- och Granitkeramikgolv
Daglig rengöring görs normalt med torrmoppning för att samla upp partiklar och damm. Veckorengöring görs med våtmoppning med vatten och neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel.
OBS! För oglaserade golvklinker, cementplattor är det viktigt att behandla plattorna för att göra golvet tåligt mot smuts och därmed mer lättstädat.
Kakelväggar
Rengörs med våttorkning med fiberduk eller motsvarande och eventuell eftertorkning.
Fogar
Fogar i dusch/badutrymmen kan över tid få en beläggning av tvål och hudrester. Denna beläggning är grogrund för mögelpåväxt. Mjukfogar av silikonmaterial kan i sig själva utgöra grogrund för mögelpåväxt. Fogar i dessa områden måste därför regelbundet rengöras med svagt eller medelstarkt alkaliskt rengöringsmedel i vatten och med efterföljande sköljning med rent vatten. Moderna cementbundna fogmassor har oftast en vattenavvisande karaktär, som påtagligt minskar risken för mögelpåväxt och minskar rengöringsbehovet över tiden. Tips! Väljer man större plattor, istället för t.ex mosaik i duschen, så får man automatiskt mindre fogar att hålla rent.
Rengöring av kalkavsättningar
På väggar i våtutrymmen kan kalkavsättningar på plattor och fogar bildas över tiden i områden med kalkrikt vatten. Kalken kan avlägsnas genom våttorkning med vatten och medelstarkt surt rengöringsmedel (pH2 – 5). Inför sådan rengöring måste alltid fogarna mättas med vatten före behandlingen så att inte surt vatten tränger in i fogarna och löser upp cementen i fogmassan. Efter behandlingen är det viktigt att ytorna sköljs mycket noggrant med rent vatten.
Vissa av dessa rekommendationer är hämtade från Byggkeramikrådets skötselanvisningar. Läs mer på www.bkr.se